Åpent brev til Kunnskapsministeren om 20-dagersregelen

Brevet er tatt inn som leserinnlegg i Stavanger Aftenblad 30. juli. Tryggheim skular har klagd til KD på avslag om dispensasjon for fem elever. Rektor Gjermund Viste er sitert nederst i artikkelen. Saken er aktuell for mange vg skoler og bibelskoler i KFF.
2014-07-31

Fraværsregler tar tilskudd fra private skoler

Av gen. sekr. Torgeir Flateby, Kristne Friskolers Forbund (KFF)

Det er stort frafall av elever i videregående skole. Noen tall viser over 30 %. Fylkene som driver videregående skoler (vg) får enkelt sagt støtte for antall ungdom i gjeldende aldersgrupper. Skolefrafall og fravær får ikke betydning for tilskuddet fra staten.

De private skolene får tilskudd pr elev. Det gis med 85 % av samme driftsutgifter som i fylkeskommunale vg skoler, dog uten tilskudd til husleie eller kapitalutgifter. Men – i tillegg trekkes private skoler for elever som har mer enn 20 dg fravær uten legeattest. Det er jo en del dager, men mange unge i dag er ikke opptatt av å møte på skolen og mange har en ballast som gjør at de ikke klarer å møte opp. Kronisk og psykisk sykdom, hjemmesituasjon eller svake elever som sliter med selvbildet kan være slike årsaker, latskap sikkert også. Mange skoler trekkes flere hundre tusen på slike elever selv om de jobber intenst for å hjelpe og beholde dem og selv om mange av elevene faktisk til slutt fullfører skoleåret.

Dette gjelder vg skoler, noen kunstskoler og bibelskoler. De er fykende uenige i praktiseringen av regelen og vi har tatt opp dette både i byråkratiet og politisk. 5. mars i år svarte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen Stortinget om 20-dagers-regelen at den skal sikre at statstilskuddet benyttes til opplæring av elever som faktisk er på skolen og mottar opplæring og den skulle gi incentiver til at skolene arbeider aktivt for økt gjennomføring.

20-dagersregelen har en adgang til å søke om dispensasjon. Skolene får som regel nei, selv om elevene bevislig er på skolen, dog med høyt fravær. Elever skulle gått til lege med sine «3-dagers», men leger  i arbeidslivet eller for elever i offentlig skole behandler ikke lenger slike. Så må de må gå med annen sykdom som de ikke vet eller innrømmer at de har. Skolene har ikke maktmidler til å tvinge elever til lege. Altså mister skolene tilskudd som skulle gått til å hjelpe nettopp disse elevene. Skolene har oppfylt Røe Isaksens krav til dem, at elevene faktisk er elever og får opplæring og hjelp. «Incentivet» fra den forrige regjering fører til tap for skolene. Selv når eleven gjennomfører skoleåret og endog avlegger eksamen, mister skolen tilskuddet.

Rektor på Tryggheim skular på Nærbø Gjermund Viste sier at de nå har fått avslag på fem elever som det er søkt dispensasjon for. - Alle har fullført skoleåret, med litt varierende resultat, sier han. Vi har sendt klage og håper den kunnskapsministeren som kom i det skoleåret som avsluttes nå, legger opp til en ny forvaltningspraksis og omgjør vedtakene i klagebehandlingen. Også i lys av dagens klare forskjellsbehandling av offentlige og private skoler burde det være rom for større raushet for å gi dispensasjon. 

Rektor på Tomb vg skole Astrid Langmoen Olsen har fått inn en tilsvarende artikkel i Moss Avis 9 sept.

 

Powered by Cornerstone