Tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for 2014

Da er Prop 1 S. Tillegg 1 (2013-2014) kommet. Dessverre gis ingen ting til private skoler unntatt litt til toppidrett. Det legges imidlertid opp til en satsing på økt lærerkompetanse i skolen generelt som det er lagt midler inn i, og så er det tatt midler fra frukt og grønt og fra kulturskoletimen.
2013-11-08

Vi var spente på Tilleggsproposisjonen om friskolekapitlet, særlig på om det ville komme noe til tilskudd til kapitalutgifter/husleie.

Det er ingen ting! Det er ikke en gang et signal om noe av dette! La oss tillate oss å si at vi i KFF er skuffet. Selv om forventningene har vært lave, har deres syn vært så tydelig uttalt at i det minste en signalbevilgning burde vært gitt.

Nå sitter Venstre og KrF sammen eller hver for seg på vippen. Det blir kanskje deres syn som blir utslagsgivende her helt til slutt. I det alternative budsjettet som Venstre la fram 7. november ligger det ingenting ekstra til friskolene. Vi er litt overrasket over det også. KrF har uttalt at de vil forhandle med regjeringen uten et komplett forslag på forhånd. Her ligger fortsatt et håp. Vi må nok vente et par uker før det resultatet er klart.

Vi nevner litt med utklipp fra proposisjonen om noen kutt i den rødgrønne regjeringens opplegg. Beløpene i det vi har klippet gjelder i skolen generelt, og så blir noen små beløp som gjelder de samme sakene også tatt fra private. Dette gjelder fra høsten 2014. Her vil regjeringen spare noe midler som de formodentlig vil bruke til lærersatsingen. Dette står i kapitlet om Kommunal- og regionaldep.s budsjett kap 571 post 60. 

Avvikle kulturskoletime i skole/SFO (-71,1 mill. kroner) 
Regjeringen foreslår å avvikle ordningen med én uketime med kulturskoletilbud i skole/SFO på barnetrinnet (1.–4. trinn) med virkning fra skoleåret 2014–2015. Regjeringen Stoltenberg II fremmet 4. oktober 2013 en lovproposisjon om å innføre plikt for skoleeier til å tilby gratis kulturskoletilbud, jf. Prop. 206 L (2012–2013). Regjeringen vil fremme en melding om å trekke lovproposisjonen. 
 
Avvikling av ordningen med gratis frukt og grønt (-107,2 mill. kroner) 
Regjeringen foreslår å avvikle ordningen med gratis frukt og grønt på skoler med ungdomstrinn med virkning fra skoleåret 2014-2015. Ordningen er regulert i opplæringsloven og forskrifter til opplæringsloven. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med forslag om endring av opplæringsloven. For å bidra til at elevene fortsatt skal kunne ha til tilgang til frukt og grønt i løpet av skoletiden, foreslås det å utvide 
abonnementsordningen over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett, jf. omtale under kap. 711, post 74. Tiltaket medfører også en mindre bevilgningsreduksjon i bevilgningen til private grunnskoler. Tiltakene innebærer reduserte utgifter på til sammen 103 mill. kroner, herunder 107,2 mill. kroner i redusert rammetilskudd til kommunene. 
 
Så noe om lærersatsingen:
Lærerløft
Regjeringen legger opp til en betydelig satsing på videreutdanning av lærere. I budsjettet tilrettelegges det for at 750 flere lærere og 100 flere skoleledere årlig får mulighet til å gjennomføre relevant videreutdanning. Det legges særlig vekt på matematikk og naturfag. Det foreslås opprettet en ny stipendordning for lærere som tar videreutdanning. Satsen for dekning av vikarkostnader ved videreutdanning foreslås økt og det legges opp til en større statlig finansieringsandel. Universiteter og høyskoler foreslås tildelt 50 mill. kroner til å øke kapasiteten i sitt videreutdanningstilbud. Det foreslås også 10 mill. kroner til en forsterket utvikling av nettbaserte utdanningsløsninger. Oppfølgingen av
nyutdannede lærere styrkes gjennom 10 mill. kroner til en bedre mentorordning. Regjeringen ønsker også å etablere en toårig masterutdanning i karriereveiledning. Samlet foreslås det 312 mill. kroner til et lærerløft.
 
Yrkesfagløft
Norge trenger flere dyktige fagfolk, og Regjeringen foreslår flere tiltak som skal styrke fag- og yrkesopplæringen. Regjeringen prioriterer tiltak som fører til at flere fullfører videregående utdanning. Lærlingtilskuddet økes og det etableres en tilskuddsordning for å få stimulere nye bedrifter til å ta inn lærlinger. Samlet foreslås det å øke bevilgningene til fag- og yrkesopplæringen med 114 mill. kroner. Videre øker Regjeringen forslaget til bevilgning til Program for basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) med 45 mill. kroner i 2014 for å gi bedrifter tilgang til mer kompetent arbeidskraft.

Så fra kapitlet om KDs budsjett Kap. 226 Kvalitetsutvikling i grunnopplæringen 
Kompetanseutvikling - lærerløft (våre understrekninger)
Kompetansen til lærerne er den viktigste faktoren for elevenes læring. Regjeringen vil derfor satse mer på kompetanseutvikling for lærere og skoleledere gjennom å redusere kostnadene for skoleeier, øke insentivene for den enkelte lærer og videreutvikle tilbudet. Dette er en oppfølging av strategien Kompetanse for kvalitet 2012–2015. For å stimulere til økt deltagelse i videreutdanning ut over tiltakene i Kompetanse for kvalitet, foreslår Regjeringen å innføre en stipendordning for lærere som ønsker å ta videreutdanning. Se nærmere omtale under ny post 22 Videreutdanning for lærere og skoleledere. Samlet foreslås det å bevilge 312,2 mill. kroner til et lærerløft, hvorav 63,3 mill. kroner er over post 21,191,9 mill. kroner over post 22 og 5 mill. kroner over post 50. Resterende forslag på 52 mill. kroner knyttet til lærerløftet er omtalt under kap. 258 og kap. 260.
 
En kommentar:
Regjeringsplattformen legger vekt på læreren. Erna Solberg og Siv Jensen uttalte tidlig at læreryrket er av de viktigste vi har og de beste burde utdanne seg til lærere og få respekt for det. Plattformen sier at den nye regjeringen skal innføre flere og bedre karriereveier innen læreryrket. De vil vel gjøre det mer attraktivt å bli lærer i fremtiden. Vi mener det kan være viktig for de kommende generasjoner om de lykkes! Dersom satsingen på etter- og videreutdanning for lærere og skoleledere og med mindre egenandeler for skoleeierne kan gi oss en enda bedre skole, er det bra. I så måte er dette en begynnelse... 
 
 
 
 
 
Powered by Cornerstone