Misbruk av statsstøtte i private skoler

Gen.sekr. Torgeir Flateby hadde en artikkel i Dagen 1. juli hvor blant annet det misbruk på 18,5 mill kr Utdanningsdirektoratet anklager Akademiet- skolene for, blir omtalt.
2013-07-02

Misbruk av statsstøtte i private skoler? (Fra I Fokus i Dagen 1. juli.)

Av gen. sekr. Torgeir Flateby

Det har nylig vært store oppslag om sju videregående skoler knyttet til skolekjeden Akademiet. De skal ha snytt staten for 18,5 millioner kroner i 2011 ved at de har kjøpt overprisede tjenester fra nærstående.

Statsråd Kristin Halvorsen og andre politikere fra regjeringspartiene kaster seg på med generell privatskolekritikk, selv om de nylig i Stortinget og media har støttet privatskoleloven med kristne skoler og alternative skoler. Det blir unyansert. Men også vi er meget skuffet over Akademiskolene hvis det som sies om dem, er riktig. De trenger sterk kritikk hvis de så tydelig har brutt lover og regler og skadet hele friskolebevegelsen. Lovverket er på mange områder for komplisert. Vi mener det må forenkles gjennom lov- og forskriftsendringer. Men skolene og eierne kan ikke ta seg til rette på egen hånd. Dersom Utdanningsdirektoratet har rett i sine avdekninger, handler det til dels om bevisste brudd.

U-dir mener å ha påvist misbruk av 18,5 mill kr i 2011 og antyder at det kan være slik også i 2012. De krever beløpet tilbakebetalt. To skoler i Bergen må ut med over 6 mill kr hver om de ikke raskt kan påvise at U-dir tar feil. I dag får ikke friskolene tilskudd til å bygge eller leie lokaler. Vi forstår ikke hvordan to skoler kan ha råd til å betale over 6 mill kr i overpris for tjenester!

U-dir forklarer i foreløpige tilsynsrapporter at overprisingen har vært gjort ved utleie fra selskaper som er eid av de samme som styrer skolene, eller av parter som på en eller annen måte er nært knyttet til skolene. Disse har da leid ut eller solgt tjenester til overpris på bl.a. disse områder: daglig ledelse, administrative og IT-konsulenttjenester og visse vareinnkjøp. Overprisingen på leie av lokaler krever mest tilbakebetaling. Kvadratmeterprisen er høyt over markedsleie og leiearealet større enn skolene reelt disponerer.

En politisk debatt om eiere i privatskoler skal få ta utbytte pågår. Høyre, Venstre, KrF og regjeringspartiene er mot dette. Opposisjonen vil etter valget åpne for flere privatskoler. Professor Terje Hansen ved NHH mener det er en illusjon å tro at profittjakten kan stanses hvis det først åpnes. - Et forsøk på å begrense utbytte vil bare føre til at eierne tilpasser seg og finner andre måter å ta ut overskudd på, sier han. -Det er jo innlysende, kommersielle aktører vil ha avkastning på sine investeringer - ikke berike mangfoldet.

Hansens uttalelser er noe skremmende. Vi tror det er riktig at skoleområdet ikke er et vanlig forretningsområde som skal brukes til å tjene penger. La oss få eiere som er ideelle og ikke tenker profitt og la skolene få bruke ev. gode resultater til å forbedre og utvide skolene og sine lokaler!   

Powered by Cornerstone