Nytt forslag til friskolelov sendt på høring

Et spennende forslag sendes ut i dag. Her er en del positivt for friskolene og det åpnes for et bredt forlik. Det gjenstår å se hva det kan bli ut på våren. KFFs ledelse har en kommentar nedenfor. Omtaler fra aviser vil det bli flere av.
2014-10-17

Her er statsråd Røe Isaksens pressemelding.

Her er forslaget som sendes på høring.

Pressemelding fra KFF:

God start på ny friskolelov!

Av styreleder Odd Anders With og gen.sekr Torgeir Flateby, Kristne Friskolers Forbund

Kunnskapsministeren sender nå den varslede friskoleloven ut på høring. Regjeringens forslag til ny friskolelov skaper håp om en ny lov som kan være bredt forankret i Stortinget, og dermed kan stå seg over ulike flertall. Vi utfordrer til et konstruktivt samarbeid i Stortinget.

Regjeringen har nemlig «som målsetting å lage en ny friskolelov som kan samle bred støtte og stå seg over tid. Slik kan det sikres forutsigbare rammebetingelser for eksisterende og nye skoler. Regjeringen vil av denne grunn ikke følge opp punktet i regjeringserklæringen om å oppheve kravet til formål».

Dette betyr at de vil beholde privatskolelovens nåværende grunnlag for godkjenning. Det skal ikke gis noen automatisk rett. At de også vil utvide grunnlagene noe, synes rett og rimelig. Det åpnes på bestemte vilkår også for nye profilskoler og nye yrkesfagskoler. De vil imidlertid da satse på aktører som vil utvikle bredde, nyskapning og som har noe positivt å bringe inn som ikke den offentlige skolen gjør! Så omgjøres religiøst formål til livssynsformål.

Utbytteforbudet blir fortsatt sentralt og hva som er lovlig bruk av tilskudd og elevpenger presiseres ytterligere. Også andre inntekter en skole måtte ha, inkluderes i dette. Det blir skolenes egen plikt å påvise at de driver økonomisk lovlig virksomhet innenfor loven og innenfor markedspriser på varer og tjenester, særlig de kjøpt av eiere og nærstående. Det skal være lettere for KD og U-dir å bevise hvis en skole har gjort misligheter fordi den skal dokumentere at den driver lovlig. En karantenebestemmelse innføres som en ny reaksjonsmulighet.

KFF mener at de nevnte delene av lovforslaget har mange positive sider i seg. Det er godt politisk håndverk på dette feltet av regjeringen å legge seg inn mot sentrum og bare justere dagens lov. Politikken er imøtekommende og kan muligens åpne for bredere forlik om loven, kanskje kan endog AP gå med? Problemet blir nok i så måte hvor tydelige betingelser som stilles til de nye profilskolene og yrkesfagskolene. Sett fra KFFs side kan man si at vi er imøtekommet på flere punkter. Vi hadde ønsket en enda tydeligere sikring av religiøse og filosofisk alternative skolers rett til godkjenning, men den er bedre enn regjeringserklæringens forslag, like god som i dagens lov og bedre enn i friskoleloven for 10 år siden.

Dessverre kommer ikke spørsmål om bedre sikring av økonomien til friskolene opp slik vi hadde håpet ut fra regjeringspartienes innstillinger mens de var i opposisjon. Tvert i mot brukes det flere sider i høringen på å avvise den kritikk av tilskuddsordningen som friskoleorganisasjonene har hatt på en rekke konkrete punkter. Et lite halmstrå eller et bittelite positivt signal gis på et par linjer om det såkalte kapitaltilskuddet. I mot all den nevnte avvisning hevdes at KD vil vurdere en utvidelse av kapitaltilskuddet som ble innført i 2014.

Det understrekes at høringssvarene vil bli tatt på alvor og at friskoleorganisasjonene fortsatt har mulighet til å spille inn begrunnede forslag om punkter i loven. Flere punkter er altså ikke avsluttet. Bl.a. sies eksplisitt om 20-dagersregelen som organisasjonene har kritisert, at det er en åpning for å komme med gode forslag.

Vårt Land skriver.

Powered by Cornerstone