KFF med debattartikkel om statsbudsjett inkludert bostipend

Styremedlem og internatskolerektor på Øya vg skole har tatt initiativ til et debattinnlegg som er skrevet sammen med styreleder og gen.sekr. i KFF om saken. Særlig er alvoret i bostipendsaken nå fremhevet.
2014-10-17

Innlegget står i Dagens papirutgave i dag, KFF har bidratt inn i artikkel i VL i dag via KrFU, og rektor på Kvitsund Torleif Belck-Olsen har fått gode vurderinger inn i artikkelen. Så regner vi med at det kommer flere artikler ut over landet i dag. Her er innlegget KFF har sendt ut.

 Rekorddårlig budsjett for friskolene

Av styreleder Odd Anders With, gen.sekr. Torgeir Flateby, internatskolerektor Hallgeir Solberg, alle Kristne Friskolers Forbund

Friskolene har samlet sett fått det dårligste friskolebudsjettet på flere år. Symbolske tilskudd og halvert bostipend fra Lånekassen som rammer internatelever og hybelboere, er kort og godt ikke til å leve med.

Tilskuddene er justert etter samme mønster som de rødgrønne gjennomførte i 8 år og ikke slik de nåværende regjeringspartier mente mens de var i opposisjon. Kapitaltilskuddet fryses nemlig på et

symbolnivå og vi må spørre regjeringspartiene om deres innstillinger i Stortinget bare var et spill for galleriet. Vi venter ikke at alt skal tas på en gang, men pr nå gis kr 325,- pr friskoleelev i kapitaltilskudd pr år, mens kommuner og fylker bruker ca 24 000 kr i gjennomsnitt pr elev.

Avskrivningskostnader er fortsatt ikke tatt med i tilskuddsgrunnlaget. Skolene skal jo ha dekning av driftsutgifter og etter norsk regnskapslovgivning er avskrivninger driftsutgifter. Ingen andre av friskolenes klager er rettet opp i grunnlaget og tilskuddssatsene har minimale økninger.

En dramatisk sak som gjelder alle vg elever rammer friskoler med internat eller hybelboere spesielt hardt. Bostipendet som før het borteboerstipendet, halveres. Riktignok skal det skje en behovsprøving på basis av de biologiske foreldres økonomi, men vi ser at det likevel rammer «folk flest». Selv med halvering i stipendet gis ikke mulighet til lån i stedet.

Kristne Friskolers Forbund mener dette reduserer elevenes reelle mulighet til å velge et annet alternativ enn offentlig skole på videregående nivå. Dette er neppe en ønsket ideologisk profilering?

Selv elever som må bo på hybel og går i fylkeskommunal vg skole rammes. Friskolene har hele landet som inntaksområde og fyller med sine formål opp anerkjente menneskerettigheter. Intensjonene om alternative skoletilbud og med hele landet som inntaksområde kan bli illusorisk dersom ikke eleven eller foreldrene kan skyte betydelige egenandeler inn i skolegangen.

Hvor ble det av den friskolevennlige regjeringen i budsjettforslaget? Er det ikke kynisk å legge ansvaret på andre partier for å rette opp inntrykket? Vi får imidlertid nå håpe på dem!

Powered by Cornerstone