Misjonsprosjekt blir ulovlig "kollektarbeid"

Utdanningsdirektoratet har gitt NLM-eide Nordborg skoler påtale fordi elevene har samlet inn penger til misjons- og bistandsprosjekter som NLM står bak og midlertidig hatt pengene stående på skolens konto. – Urimelig kritikk, mener generalsekretær Torgeir Flateby.
2014-06-26

Kristelig Pressekontor (KPK) har sendt ut en artikkel om saken, og Dagen har hatt en artikkel av gen.sekr. Torgeir Flateby. De som ikke kan logge seg inn på KPKs siden kan lese artikkelen her:

Reagerer på nei til innsamlingsprosjekter

Av Ole Andreas Husøy, KPK

Utdanningsdirektoratet uttaler i en tilsynsrapport at elevene ved skolen «driver kollektarbeid på vegne av morselskapet NLM. Dette arbeidet er i strid med privatskoleloven § 2-2» som handler om annen virksomhet.

Rektor Anette Sørensen Rege på skolen forteller om engasjerte elever og russ som gjennom år har samlet inn penger til misjons- og bistandsprosjekter i Afrika, Asia eller Sør-Amerika. Generalsekretær Flateby mener dette umulig kan være ulovlig selv om det er NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband) som står bak både skolen og prosjektene.

-Skal ikke engasjerte elever få lov til å samle inn penger til gode formål, uten å bli stoppet av et regelverk, sier han.

Han forteller at ved flere kristne skoler samler elevene og russen inn over en million kroner årlig, og enda flere skoler samler inn 500 000 kroner eller mindre hvert år.

I strid med intensjonene
KFF håper Utdanningsdirektoratet vil endre syn. Om Utdanningsdirektoratet fastholder sin forståelse av regelverket, mener KFF at politikerne må behandle saken, fordi KFF mener dette ikke kan være i samsvar med lovgivernes intensjoner.

Regjeringen arbeider for tiden med en ny lov for friskoler. Flateby og KFF håper dette arbeidet vil føre til mer likebehandling av elever i offentlige og private skoler, og de håper på en forenkling av regelverket. KFF ønsker at det fortsatt skal sikres et non-profitt-system slik at man ikke kan tjene penger på friskoledrift.

Verdifull læring
System og kontroll må kunne gjøres enklere enn i dag og ikke via et strengt lovverk som krever et byråkratisk tilsynsvelde. I dag er alt som ikke entydig er friskoledrift ulovlig. Det har ført til rare avgjørelser, som i tilfellet med Nordborg skoler, sier Flateby.  

I forbindelse med arbeidet med ny friskolelov mener han det er viktig å få klarhet i at slike innsamlingsaksjoner som den Utdanningsdirektoratet har påtalt ved Nordborg skoler, skal være lovlig. Flateby mener elevene lærer mye gjennom slike prosjekter, både om internasjonale forhold, forskjellene på rike og fattige i verdenssamfunnet og så videre. – Slike tiltak fra elevenes side burde oppmuntres, i stedet for at man ved et stivbeint regelverk tar engasjementet og entusiasmen fra elevene, sier Torgeir Flateby. KPK

Powered by Cornerstone