Akademiet-skolene får nytt krav om tilbakebetaling av tilskudd

Etter at Akademiet-skolene har fått svare på de alvorlige anklagene fra forsommeren i år om misbruk av statstilskudd som skal komme elevene til gode, har Utdanningsdirektoratet senket kravet om tilbakebetaling fra ca 18 mill kr til ca 13 mill kr. Det er også andre krav i rapportene.
2013-12-13

Utdanningsdirektoratets tilsyn med de seks Akademiet-skolene og Bergen Private Gymnas avdekker omfattende brudd på privatskoleloven, slår direktoratet fast. Daglig leder for Akademiet, Kjetil Eide, er uenig og sier at de vurderer å anke saken på prinsipielt grunnlag.

U-dir sier også: "Basert på de observasjoner og vurderinger som er gjort i tilsynet, har Utdanningsdirektoratet vedtatt pålegg om retting og krav om tilbakebetaling.

Påleggene om retting gjelder godkjenning av skoleanlegg, virksomhet i strid med privatskoleloven, styret og styrets oppgaver. Tilbakebetalingskravene gjelder kostnader som skolen har benyttet i strid med privatskoleloven § 6-3. Dette har ikke kommet skolens elever til gode."

Hele saken kan leses her hentet fra U-dirs nettside. Vi har også noen sitater fra stor sak NRK Møre og Romsdal som har gått grundig inn i saken og gjort intervjuer bl.a. med eierne eller de bak skolene. Flere andre avisartikler ligger under KFFs nyhetsartikkeloversikt på nettsiden. F.eks. er VG også forholdsvis grundige, siden de hadde mye om saken tidlig.

Tilbakebetalingskravene fordeler seg slik på de sju forskjellige Akademiet-skolene:

  • Akademiet Bergen: 4 670 000 kroner
  • Bergen Private Gymnas: 3 515 000 kroner
  • Akademiet Oslo: 1 572 000 kroner
  • Akademiet Sandnes: 1 423 000 kroner
  • Akademiet Drammen: 924 000 kroner
  • Akademiet VGS Ålesund: 553 000 kroner
  • Akademiet VGS Molde: 28 000 kroner

U-dir: "Etter Utdanningsdirektoratets vedtak må Akademiet-skolene og Bergen Private Gymnas endre ulovlig praksis og betale tilbake tilskudd som er brukt i strid med regelverket. For øvrig kan skolene fortsette driften som normalt." 

Skolene har gode resultater

Daglig leder for Akademiet Bergen og Bergen Private Gymnas, Helge Teige, er uenig i begunnelsene om at pengene ikke har kommet elevene til gode.

– Vi har gode resultater og læringsmiljø, men vi er organisert annerledes enn den offentlige skolen. Vi driver mer effektivt og har en annen driftsmodell, sier Teige.

Han mener at Utdanningsdirektoratet vil ha de private videregående skolene inn i den offentlige tenkeboksen og gjøre dem til blåkopier.

– Vi er veldig frustrert over at de ikke aksepterer vår driftsmodell og at de mener at vi skal organisere våre skoler likt den offentlige skolen.

– Har betalt overpris

Utdanningsdirektoratet mener skolene i tillegg til å ha kjøpt tjenester som ikke er relevante for skoledriften, har betalt overpris på varer og tjenester fra nærstående selskaper når det hadde vært mer rasjonelt for skolene å skaffe tjenesten direkte, står det i vedtaket.

– Det er de nærstående selskapene som sitter igjen med gevinsten av den interne handelen, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Petter Skarheim.

KFF er jo spent på om skolene vil anke, og vi vil presisere at at saken ikke er rettskraftig før KD har svart hvis skolene velger å anke. Utdanningsdirektoratet har lagt mye arbeid og prestisje i saken. De hadde egen pressekonferanse både nå og sist, og topplederen i U-dir har frontet den. De har brukt svært lang tid siden skolen hadde svarfrist i august. Vi antar at de kan ha konsultert KD i noe av lovforståelsen for ikke å bli korrigert for grundig, men dette vet vi ikke.

Ellers mener vi at alle selskapene eller skal vi si selskapskonstruksjonene er egnet til forvirring og mulige misligheter og i noen grad burde vært avvist av U-dir. Vi har forståelse for at friskolene skal ha en viss frihet i organiseringen, men det bør neppe være så infløkt at det skaper store vanskeligheter for kontrollinstansene å trenge inn i og for andre skoleledere å forstå at er nødvendig og riktig. Det er fullt mulig å lese tilsynsrapportene for å se. F.eks. er rapporten til Akademiet Bergen på 84 sider og meget interessant lesning både organisasjonsmessig fra skolenes side og juridisk fra U-dirs side. Rapportene for alle skolene ligger nederst i hovedartikkelen fra U-dirs nettside. 

 

 

Powered by Cornerstone